Vstupní a výstupní kontrola koření
Vstupní a výstupní kontrola koření patří k nepostradatelným prostředkům zajištění bezpečnosti finálních produktů společnosti TRUMF. U každé přijaté suroviny se vždy před jejím přijetím do stavu zásob provádí soubor testů a zkoušek, jejichž výsledky musí splňovat stanovené limity. V případě, že koření nebo směs koření není v jakémkoli ohledu vyhovující, je viditelně označena, nesmí být použita ve výrobě a je vrácena dodavateli. Výstupní kontrole se podrobují všechny směsi koření TRUMF určené k další distribuci. Systém je nastaven tak, aby všechny produkty společnosti TRUMF vykazovaly dlouhodobě stálou úroveň kvality a bezpečnosti.
Texturometr TA.TX Plus
Ve společnosti TRUMF je tato analytická metoda využívána především jako součást vstupní kontroly koření a nejčastěji s využívá k měření pružnosti, pevnosti a lepivosti hydrokoloidních gelů a směsí.
Analyzátor textury měří sílu, vzdálenost a čas ve většině základních testů, tím poskytuje třídimenzionální analýzu produktu. Hlavní výhodou analyzátoru je jeho mnohostrannost a snadné použití. Používá se pro měření emulzí, hydrokoloidů a masných výrobků.
Kapilární izoatachoforéza
Izoatachoforéza (ITP) je moderní analytická separační metoda využitelná pro separaci ionogeních látek jako jsou organické kyseliny a báze, aminokyseliny, peptidy, proteiny, kovové ionty apod. Přednostmi metody jsou vysoká rozlišovací schopnost, krátký čas analýzy, nízké provozní náklady, nízký detekční limit a minimální předúprava vzorku.
ITP je jednou z elektromigračních technik, tzn. že separace je založena na rozdílné pohyblivosti iontů stejného znaménka ve stejném elektrickém poli. V ITP je v jedné analýze možné dělit buď anionty nebo kationty. Separace se provádí na nosiči nebo ve volném roztoku. Ve volném roztoku se nejčastěji realizuje v kapiláře a odtud název kapilární ITP.
Plynový chromatograf - GC-MS
Překlad anglického názvu Gas Chromatography - Mass Spectrometer do češtiny znamená plynová chromatografie s hmotnostním detektorem. V podmínkách výrobního závodu TRUMF se chromatografie využívá především k měření kvality přírodního koření. Tato měření jsou součástí vstupní kontroly přírodního koření, kdy na chromatografu přesně stanovit množství aktivních látek v přírodním koření, které odpovídají jeho kvalitě. Rovněž lze stanovit obsah a složení nežádoucích příměsí v koření a pokud analyzujeme směs koření, potom můžeme určit jednotlivé složky směsi koření.
Princip: Vzorek se vstříkne do vyhřátého nástřikového prostoru chromatografu, kde dojde k jeho zplynění. Vzorek je pak unášen proudem nosného plynu do chromatografické kolony, kde dojde k rozdělení jednotlivých složek a ty pak z kolony vycházejí v různém retenčním čase. Látky jsou detekovány hmotnostním detektorem. Získaná data jsou ukládána v softwaru pomocí něhož je celý systém ovládán. Identifikace se provádí pomocí získaných spekter jednotlivých látek, které se porovnávají s knihovnou spekter.
Nosný plyn (Carrier Gas)
V plynové chromatografii je mobilní fáze představována nosným plynem. Jako nosné plyny se nejčastěji používají vodík, dusík, helium nebo argon. Pro měření koření používáme jako nejvhodnější nosný plyn helium.
Kapalinový chromatograf - HPLC
Překlad anglického názvu High Performance Liquid Chromatography do češtiny znamená vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Mimo všech možností plynového chratografu můžeme kapalinovým chromatografem stanovit přesné množství barviva sudán např. v chilli, kukrkumě nebo kari a jsme schopni také měřit množství aflatoxinů a pesticidů v koření.
Princip: Kapalinová chromatografie využívá mnohonásobně opakovaného procesu distribuce látek mezi kapalnou mobilní a tuhou stacionární fází, v jehož průběhu migrují látky různou rychlostí ve směru toku mobilní fáze a při průchodu chromatografickým prostředím tak dochází k jejich vzájemné separaci. Z polohy maxima elučních vln (píků) na chromatogramu, které je charakteristické pro určitou strukturu chromatografované látky v daném systému, usuzujeme na přítomnost určitých látek v koření. Z výšek píků či z ploch pod píky lze kvantitativně vyhodnotit obsah dané látky v analyzované směsi koření.